De markt van rubber en kunststof zwaar onder druk

31 maart 2021

In de mondiale markt van rubber en kunststof ontstaan er op dit moment leveringsproblemen en prijsdruk. Dit heeft ook zijn effect op de markt van verpakkingstape (PVC tape en PP tape). De druk ontstaat door een combinatie van twee belangrijke factoren: een oplopend tekort aan grondstoffen en een explosieve stijging van de vraag.

 

Oplopende grondstoftekorten

De problemen begonnen al begin 2020 door een brand in een grote PVC-folie fabriek. Doordat de markt nog verzadigd was met buffers was dit nog niet direct merkbaar. Door de herbouw van deze fabriek zullen deze problemen op termijn opgelost worden. Dat zal echter op z’n vroegst pas in de tweede helft van 2021 zijn.

Nu de economie begint aan te trekken, blijken er nauwelijks voorraden te zijn. Daardoor duurt het lang voordat fabrieken weer op topcapaciteit kunnen draaien. Het gevolg zijn schaarste en hogere prijzen. Daarnaast is de logistiek totaal ontregeld. Veel van de chemische basismaterialen moeten met bulkcontainers uit Azië naar Europa worden gebracht. Maar die containers zijn er niet. De prijs voor het transport containers uit Azië is geëxplodeerd. De effecten van de file voor het Suezkanaal maakt dat nog erger. Nederlandse ondernemers in de rubber- en kunststofindustrie signaleren, net als elders in Europa, vele force majeure (overmacht) verklaringen van grondstofleveranciers. Toegezegde leveringen worden geannuleerd.


Explosieve stijging van de vraag

Tegelijkertijd is er een explosief stijgende vraag naar onder meer verpakkingstape. Door de corona pandemie zijn veel winkels zichzelf gaan omtoveren tot webshops. En door corona wordt er sowieso veel meer online geshopt. En al deze aankopen worden verpakt en dichtgeplakt met tape! De vraag naar verpakkingsmateriaal en (bedrukte) tape begon explosief te groeien, waardoor buffers begonnen op te raken.


Prijsstijgingen

Prijsstijgingen voor verpakkingstape zijn onvermijdelijk. Tarieven vastzetten voor langere tijd is niet meer mogelijk. Veroorzakers van deze prijsstijgingen zijn onder meer;

  • Schaarste van de grondstoffen, oplopende tekorten: vraag en aanbod zijn niet in balans en dat beïnvloedt de prijs
  • Oplopende transportkosten: leveringen van grondstoffen vanuit andere werelddelen wordt steeds lastiger door dalende vrachtcapaciteit
  • Oplopende heffingen: nieuwe en stijgende CO²-toeslagen en afvalverwerkingsbijdragen in de productieketen

Ook goed nieuws

Het Laro Tape team doet er alles aan om verzorgd te blijven van de diverse grondstoffen en ‘de operatie’ draaiende te houden. Het goede nieuws is dat onze twee nieuwe, extra drukmachines sinds begin dit jaar in bedrijf zijn en ons totale machinepark daarmee uit 18 machines bestaat. Verder prijzen wij ons gelukkig met de goede relatie die we hebben met onze partners in de keten, onze leveranciers. We zijn continue in dialoog met ze en dankbaar dat we tot nu toe geen productiestilstand door gebrek aan materiaal hebben gehad.


Help mijn tape is op! Wat nu?

Wij begrijpen volledig dat onze leveringsbetrouwbaarheid voor u van groot belang is! We adviseren u dan ook serieus rekening te houden met deze situatie en indien mogelijk het volgende te doen:

  • Bestel ruim van tevoren
  • Verhoog uw voorraadbuffers
  • Houdt uw productie- en leveringsplanningen in de gaten

Uiteraard volgen wij de prijs- en leveringsbewegingen op de diverse (wereld)markten op de voet en reageren onmiddellijk zodra de situatie zich weer wat ontspant. Ook in deze zeer turbulente tijden staan wij uiteraard graag voor u klaar!


Terug
De markt van rubber en kunststof zwaar onder druk