Grondstoffentekorten leiden tot lange levertijden

06 juli 2021

Grondstoffentekorten leiden tot lange levertijden


Van staal tot papierpulp, van computerchips tot koffie en van rubber tot kunststof. Het kan niemand zijn ontgaan: wereldwijd is er zo’n groot tekort ontstaan aan grondstoffen dat de prijzen en levertijden exploderen.

Ook in de wereldmarkt van rubber en kunststof zijn er op dit moment leveringsproblemen en prijsdruk. En dit heeft ook zijn effect op de markt van verpakkingstape (PVC tape en PP tape). De druk ontstaat door een oplopend tekort aan grondstoffen én een explosieve stijging van de vraag naar verpakkingstape. Voor Laro Tape is het daarom noodzakelijk de nodige maatregelen te treffen. Voor het eerst in de geschiedenis gaan wij over tot een zomersluiting voor productie en logistiek. Bovendien zullen de levertijden langer worden. Lees meer over de levertijden en de vooruitzichten voor de rest van het jaar in ons blog.


Zomerstop productie
In augustus zullen onze leveranciers van tape zo’n 3 tot 4 weken gesloten zijn voor onder meer regulier groot onderhoud aan het machinepark. Gezien het huidige tekort aan grondstoffen, is het niet waarschijnlijk dat wij voor die tijd voldoende voorraad kunnen opbouwen om in deze periode normaal te kunnen produceren. Daarom zijn wij helaas genoodzaakt om onze productie en logistiek, voor het eerst in ons 46-jarig bestaan, in de zomerperiode stil te leggen. Deze sluiting hebben wij gepland in week 32 en 33, maar het is mogelijk dat we het met een extra periode moeten uitbreiden mocht het tekort aan tape de komende weken toenemen. Zoals u zich kunt voorstellen is dat op dit moment niet helemaal te voorzien, maar wij zullen u natuurlijk informeren zodra er meer duidelijkheid is. Ons kantoor is tijdens de productiestop wel gewoon geopend.

Aangepaste levertijden
Het is onvermijdelijk dat de levertijden hierdoor langer worden. Onderstaand vindt u een overzicht van de actuele productietijden (vanaf datum orderbevestiging) per tape-kwaliteit voor zowel nieuwe als lopende orders. Dit is een momentopname en kan wijzigen:
  • PVC 53my (standaard): 9-11 werkweken + 2 weken productiesluiting
  • PVC 63my & 83my: zeer beperkte beschikbaarheid, levertijden in overleg
  • Papier tape: 4-5 weken + 2 weken productiesluiting
  • PP-Hotmelt: 7-8 werkweken + 2 weken productiesluiting
  • PP-Acryl: 6-7 werkweken + 2 weken productiesluiting

Wij begrijpen volledig dat onze leveringsbetrouwbaarheid voor u van groot belang is! We adviseren u dan ook serieus rekening te houden met deze situatie en indien mogelijk het volgende te doen:

  • Bestel ruim van tevoren
  • Verhoog uw voorraadbuffers
  • Houdt uw productie- en leveringsplanningen in de gaten

Uiteraard volgen wij de prijs- en leveringsbewegingen op de diverse (wereld)markten op de voet en reageren onmiddellijk zodra de situatie zich weer wat ontspant. De afgelopen dagen hebben wij vanuit onze leveranciers voorzichtige vooruitblikken ontvangen op de leversituatie van PVC-tape. Deze situatie lijkt zich na de zomervakantie langzamerhand wat te verbeteren: de verwachting is dat er in september/oktober meer grondstoffen beschikbaar zullen zijn. Natuurlijk is deze informatie onder voorbehoud, maar we zijn blij dat er zicht lijkt te zijn op verbetering.

Lees hier de gedetailleerde informatie over de zomersluiting, de levertijden en de vooruitzichten.


Terug
Grondstoffentekorten leiden tot lange levertijden