Alles over inkt!

27 juni 2018

Tape bedrukken is ónze specialiteit, maar hoe zit het eigenlijk met de inkt die wij gebruiken om de tape te bedrukken? Wat weten we eigenlijk over inkt? Onlangs hebben wij een leuke en leerzame workshop gehad over de  basisbeginselen van drukinkt. Óók een specialiteit! We duiken er even in:

De definitie van druk-inkt?

Inkt is een, doorgaans, vloeibaar material dat gebruikt wordt om te bedrukken.

Drukinkt is erg veelzijdig en is op heel veel verschillende ondergronden toepasbaar. Denk hierbij aan karton, papier, plastic (bijv flessen, afzetlint en natuurlijk tape! )

De eigenschappen van druk-inkt:

• Visueel

• Werkbaarheid  & drukbaarheid

• Eindgebruikers prestaties

Druk-inkt bestaat uit:

Kleurmiddel:

Dit is het belangrijkste onderdeel van een inkt omdat deze de uiteindelijk de visuele identiteit van de inkt overbrengt. (de kleur dus) Het kleurmiddel kan bestaan uit kleurstoffen of pigmenten (meestal). Kleurstoffen zijn geheel oplosbaar, pigmenten niet.

Drager:

De drager bestaat uit een combinatie van hars met een toevoeging. De drager zorgt dat het kleurmiddel zich bindt het aan het te bedrukken oppervlak. Belangrijk is dat de drager vloeibaar moet kunnen zijn tijdens het drukproces.

Er zijn 2 soorten hars: natuurlijk of syntetisch (meest voorkomend) Syntetisch hars biedt talrijke bedrukkingsmogelijkheden.

Oplosmiddelen:
Dit wordt gebruikt om evt. harsresten op te lossen
De meest gebruikte oplosmiddelen  voor drukinkt zijn:

Alcohol (ethanol, n.propanol)
Esters (Ethylacetaat, nr. Propylacetaat)
Glycol Ethers (Ethoxy Propanol)
Koolwaterstoffen (tolueen)
Ketonen (methyl ethyl keton)

Naast dit type inkt zijn er ook drukinkten op waterbasis. Hierbij wordt dan water wordt gebruikt als oplosmiddel.

 

 

 

 

Binnen de inkt industrie wordt voor het selecteren, combineren en mengen van kleuren het Pantone systeem als standaard gebruikt. Het BSI en RAL kleuren systeem wordt meer in de verf industrie gehanteerd. Het PMS (pantone) systeem gebruikt een reeks basiskleuren gebruikt waarvan dan duizenden mengkleuren uit ontstaan. Deze hebben ieder apart een uniek PMS nummer.


De basiskleuren van het PMS 
kleurensysteem


Terug