Wat maakt tape dat het kleeft?

03 maart 2015

De lijmlaag. U gebruikt en ziet het dagelijks, tape. Bedrukt of onbedrukt. Maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt voordat een rol tape gereed is voor gebruik? Hieronder een beknopte beschrijving van het productieproces van verschillende soorten tape. Ter verduidelijking: dit zijn de productieprocessen van onze leveranciers. Wij ,Laro Tape, zijn specialist in het bedrúkken van tape. Hoe dát in zijn werk gaat leest u hier.

Allereerst is het van belang te weten dat een zelfklevende tape bestaat uit een folie en een lijmlaag . De combinatie van deze twee geven de tape zijn eigenschappen en toepasbaarheid. Die staan hier beschreven. Er zijn verschillende soorten tape. Het productieproces van de meest voorkomende zijn hieronder beschreven.


Productieproces PVC tape:

Folie: Poly Vinyl Chloride (PVC)

Lijmlaag: Natuurrubber basis (solvent). Dit is ook de enige mogelijkheid met een PVC folie. Maar deze combinatie maakt de tape de “Mercedes” onder de tapes!

De lijmlaag is opgebouwd uit een mix van natuurrubber, hars en pigment (die geeft de kleurtint) Samen met oplosmiddelen vormt dit de kleeflaag. Vervolgens wordt de transparante folie gecoat en dan voorzien van deze kleeflaag. Een jumbo PVC rol ( 150mm x 990m) is geboren en is klaar om bedrukt te worden!

De productie van PVC tape is een kapitaal intensief proces maar de gebruikte oplosmiddelen voor de lijmlaag worden teruggewonnen en hergebruikt. De droogtijd is kort (door verdamping van oplosmiddelen) en dat kost dus minder energie. Een mooi, gesloten systeem en dus minder schadelijk voor het milieu!


Productieproces PP-hotmelt / PP-acryl /Papier:

Folie: Poly Propyleen (PP) Lijmlaag: Hotmelt of Acrylaat (bij papiertape kan ook nog natuurrubber worden gebruikt)

Het productieproces is min of meer gelijk aan PVC maar deze twee tapes hebben een lijmlaag op waterbasis en bevatten dus geen oplosmiddelen. Niet schadelijk dus. Geen terugwinsysteem nodig. Dit maakt het minder kapitaal intensief. Maar de droogtijd tijdens het productieproces is wel weer langer dan bij PVC. Water verdampt langzamer dan oplosmiddelen en dit kost dus weer meer energie.

Zoals gezegd zijn dit korte, algemene beschrijvingen van het tape proces. Mocht u meer willen weten, neem dan gerust contact met ons op.

Wij helpen u graag verder!


Terug
Wat maakt tape dat het kleeft?