"Tape on stage" - Welkom bij deel 1 uit de blogserie "Tape it everywhere!"

05 maart 2019

"Tape on stage!”

Iedereen heeft vast wel eens een concert bezocht. Onder het genot van een drankje & goed gezelschap een avondje lekker genieten! De sfeer op zo’n avond wordt natuurlijk naast je eigen inbreng ook bepaald door andere factoren; de artiest zelf, het licht, geluid, etc. Wat je je op zo’n moment vaak niet realiseert is dat er voor dit optreden al heel wat werk is verzet op en om het podium. Daar komt heel wat bij kijken.
Naast de vele stagebouwers, licht- en geluidstechnici zijn er ook kabels...heel veel kabels.  Het is ontzettend belangrijk dat alles snel én efficiënt wordt op- en afgebouwd. Time is money. Gebruik maken van handige materialen en goede apparatuur zijn dan een must.

Kabelchaos

We zoomen even in op de vele kabels…. Je ziet ze lang niet allemaal liggen, maar ze zijn er wel degelijk. Deze kabels moeten snel en netjes worden weggewerkt, gemarkeerd en na afloop weer worden opgeruimd. “Hoe dan? “,zul je je afvragen. Er zijn diverse handige hulpmiddelen  verkrijgbaar om orde in de kabelchaos te scheppen. We hebben de 2 meest gebruikte materialen hieronder in het kort toegelicht.

 Kabelbinders

Kabelbinders zijn veelal nylon bevestigingsmaterialen, denk hier bijvoorbeeld eens aan tyraps. Naast nylon materiaal bestaan er ook bevestigingen met klittenband om kabels te kunnen bundelen. 


Kabels bundelen met tyraps

Kabelbruggen

Met behulp van dit soort kunststof bruggen, verberg je de kabels zodat deze netjes op hun plek blijven liggen en voorkom je gestruikel.


Kabeltape

“Hé tape?” Ja, dit is nou typisch zo’n plek waar je niet direct aan tape denkt.. maar het wel degelijk gebruikt wordt. Vaak wordt deze tape hier kabeltape genoemd.

Wat voor soort tape wordt hier voor gebruikt? Meestal zijn dit kunststof tapes zoals PVC tape, of een dikkere kunststof variant, de zogenaamde gaffertape. (deze naam is afgeleid uit de uit de filmindustrie. Een gaffer heeft de verantwoordelijkheid over het licht en de elektriciteit op een filmset) Uiteraard zijn deze tapes er in verschillende soorten, maten en kleuren. 

kabeltape - gaffertape
kabels vastplakken met tapeFuncties van kabeltape on stage:

• Bundelen: kabels bundelen

• Markeren: bepaalde objecten /obstakels op het podium markeren (bijvoorbeeld zwart/geel gestreepte tape)

• Vastleggen: kabels netjes op het podium vastplakken om bijvoorbeeld struikelen te voorkomen.

• Controleren: bundel kabels of apparatuur met teksten als “Checked”, “Defect”
“Incomplete”

• Herkennen: markeer kabels met een logo of tekst. Zo zorg dat je je eigen apparatuur en kabels weer snel en makkelijk terugvindt. 


Kortom, genoeg mogelijkheden om orde in de kabelchaos te scheppen! De volgende keer dat je een concert bezoekt, moet je het podium maar eens goed bekijken als dat lukt en terugdenken aan dit artikel! Maar, vergeet vooral niet te genieten.. !


Volgende keer deel 2: "Tape it everywhere!" – op pad met #Rolly

Hou ons blog in de gaten!  Tot dan! 
Terug